Op het gebied van tuinhuisjes is er veel mogelijk. Je hebt overkappingen, tuinhuisjes, schuren en blokhutten. Veel mensen denken dat een tuinhuisje en een blokhut hetzelfde is. Dat is niet zo. Een blokhut is te herkennen aan een specifieke bouw. Deze planken zijn dusdanig gestapeld dat ze in elkaar vallen in de hoeken. Hieraan kan je een blokhut altijd onderscheiden van een tuinhuis. Door de specifieke bouw van een blokhut is deze zeer stevig. De hoeken geven een stoere look en feel aan het huisje. Qua verdere bouw zijn er veel mogelijkheden. Je ziet ze vaak terug in de Zweeds of Finse stijl maar de laatste tijd zie je ze ook terugkomen in een moderner jasje. Bijvoorbeeld een blokhut plat dak.
De afmetingen van een blokhut plat dak
De afmetingen van de door jouw gewenste blokhut kan je zelf kiezen. Wil je bijvoorbeeld een blokhut van 3×2 of 3×3 dat is gewoon mogelijk. De standaard bouwpakketten die je in bouwmarkten kan vinden hebben wel de meest gangbare maten. Als je een afwijkende maat nodig bent zal je deze bij een leverancier moeten laten maken. De standaard bouwpakketten worden geleverd met alles wat je nodig bent. Het pakket is inclusief bevestigingsmaterialen en een handleiding voor het in elkaar zetten. Het is wel raadzaam om hulp in te schakelen bij het bouwen van een blokhut. Met 1 persoon is het monteren en tillen niet te doen. Bijna alle pakketten worden voorzien van dakbedekking.
De functionaliteit van een blokhut plat dak
Een blokhut brengt niet alleen veel sfeer in de tuin maar ook heel veel opbergruimte. Simpel gezegd kan het dienen als houten schuur met plat dak. Je kan er alles in kwijt wat nodig is. Hierbij kan je denken aan de barbecue en alles wat daarbij hoort. Je parasol die je enkel in de zomer gebruikt of zelfs de tuinmeubelen die je graag goed wil houden. Wil je alles uit je blokhut halen wat mogelijk is? Dan kan je de blokhut nog uitbouwen met veranda. Je hebt er dan direct een overdekt terras bij in je tuin. Heerlijk om te zitten als het regent of als het nog net wat te fris is.
Blokhut plat dak, hoe zit dat met de water afvoer?
De meeste houten blokhutten zijn natuurlijk opgebouwd met bijvoorbeeld een lessenaar of piramidedak zodat de waterafvoer vanzelfsprekend is. Bij een blokhut plat dak heb je dat niet. Hierdoor heb je een andere constructie nodig. De oplossing wordt meestal standaard meegeleverd. Wat is de oplossing? Een doorvoer met regenpijp. Hiermee voorkom je dat je een laag water op het platte dak hebt staan. Het voordeel van de blokhut is dat je zelf kan kiezen waar je hem wil plaatsen. Sommige mensen zullen hem liever niet in het zicht hebben. Dan kan je ervoor kiezen om hem achter het tuinhuis te plaatsen. Een klein laagje water op het platte dak is in principe geen probleem. Zolang het overtollige water maar doorstroomt naar de regenpijp.