Makelaar of taxateur?

Als je binnenkort op zoek gaat naar jouw of jullie droomhuis dan betekent dit niet alleen bezichtigen van woningen. Er komt een heleboel kijken bij de aankoop van een huis. Zo moet je bijvoorbeeld een makelaar inschakelen, een taxateur kiezen maar ook krijg je te maken met een voorlopig koopcontract. Het inschakelen van al deze experts zorgt ervoor dat jij minder omkijken hebt. Maar wat is nu precies belangrijk en waar moet je allemaal opletten?

Het inschakelen van een makelaar

Als je gaat beginnen met het zoeken naar een nieuwe woning dan is de eerste stap om een makelaar in te schakelen. Zoek een lokale makelaar in de buurt, neem uitgebreid de recensies van het bedrijf door en kijk tijdens een eerste gesprek of het goed voelt. Een makelaar helpt je bij het zoeken van je droomhuis en draagt ook zorg over de onderhandeling van de aankoopprijs. Je kunt er ook voor kiezen om geen makelaar in te schakelen en alles zelf te regelen maar dat wordt zeker niet aangeraden. Taxatie huis regelen? Vergelijk de opties online.

Voorlopig koopcontract

Wanneer je je droomhuis hebt gevonden en de makelaar in de afrondende fase is gekomen betreft de aankoopprijs is het tijd om de voorlopige koopcontract te tekenen. Het woord voorlopig moet je zeker niet letterlijk nemen want het betekent absoluut niet dat er eenvoudig onderuit gekomen kan worden. Na het tekenen van het voorlopige koopcontract kun je de hypotheek regelen maar ook kun je nog diverse experts inschakelen bijvoorbeeld wanneer je een bouwkundige keuring wilt.

Een taxateur kiezen

Als de prijs van de woning die je wilt gaan kopen bekend is zul je een taxateur in moeten schakelen. Je makelaar heeft hier vaak ook iemand voor in dienst of heeft vaak goede contacten. Een taxateur is verplicht omdat de bank altijd een taxatierapport eist. De reden hiervoor is dat je niet meer mag lenen dan de daadwerkelijke waarde van de woning. Banken hebben het recht om eventuele extra eisen te stellen aan het taxatierapport.Aanbevolen artikelen